Ποια ποιότητα να επιλέξω;

Πλακάκια στην αγορά γενικά θα βρούμε σε τρεις ποιότητες. Την Α, την Β και την Γ.

Η ποιότητα Α είναι μακράν η καλύτερη. Στα Α’ ποιότητας δεν θα βρούμε ποτέ διαφορετικό μήκος πλευρών, ανομοιογενής επιφάνεια, διαφορές στις αποχρώσεις, χτυπήματα, χαρακιές κλπ.

[Στο κατάστημα πλακακίων και ειδών υγιεινής Νικολακάκη μπορείτε να βρείτε ποιοτικά πλακάκια γρανίτη Α’ ποιότητας σε εκπτωτικές τιμές που ξεκινούν από 5, 6 και 7 ευρώ.]

Στη Β’, ίσως κάποιες φορές συναντήσουμε κάποιες μικρές ατέλειες κυρίως στις διαστάσεις και στο χρώμα. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί αν χρειαστεί να κάνουμε δεύτερη φορά την ίδια παραγγελία δύσκολα θα βρούμε τα ίδια. Το μεγάλο πλεονέκτημα της είναι ότι έχει 50% μικρότερο κόστος από την Α’.

Τέλος υπάρχει και η κατηγορία Γ που χρησιμοποιούνται κυρίως σε πολύ πρόχειρες εργασίες.

Μπορούμε να τοποθετήσουμε καινούρια πλακάκια δαπέδου και πάνω από τα παλιά ή πάνω από μωσαϊκό ή μάρμαρο αρκεί η παλιά επιφάνεια να είναι γερή.

Πως κατασκευάζονται;

Η πρώτη ύλη είναι ο άργιλος (περίπου 90%) που αναμιγνύεται με διάφορες φυσικές και χημικές ουσίες.

Η μορφοποίηση γίνεται σε ειδικές πρέσες που πιέζουν τις πρώτες ύλες ώστε το πλακίδιο να πάρει το τελικό σχήμα και να αποκτήσει τις αντοχές που χρειάζεται.

Αφού ξηραθούν ψήνονται σε ειδικά διαμορφωμένους κλιβάνους σε θερμοκρασίες 1150-1250 βαθμών Κελσίου.

Τα πλακάκια χωρίζονται γενικά σε πολλές κατηγορίες ανάλογα το υλικό, τη χρήση, το χώρο τοποθέτησης κλπ. Ωστόσο τα χωρίζουμε σε δύο βασικές κατηγορίες: Τα πλακάκια τοίχου και δαπέδου.

Μπορούμε να βρούμε πλακάκια:

Πλακάκια δαπέδου εσωτερικού χώρου
Πλακάκια δαπέδου εξωτερικού χώρου
Μπάνιου
Κουζίνας
Τοίχου
Εξωτερικού τοίχου
Η απορροφητικότητα πρέπει να προσεγγίζει το 0%, ώστε να χαρίζει στα πλακάκια αντοχή στις μεταβολές της θερμοκρασίας.

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει το πλακάκι που θα επιλέξω;

Εύκολη συντήρηση και επισκευή
Εύκολος καθαρισμός
Αντοχή στο χρόνο
Σκληρή επιφάνεια
Αντοχή στις καταπονήσεις
Να ταιριάζει με τον υπόλοιπο χώρο
Να αντέχει στις καιρικές μεταβολές
Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε πλακάκια με μεγάλη αντοχή και να μη σπάνε ή να ραγίζουν με το παραμικρό. Για το λόγο αυτό υπάρχει κλίμακα αντοχής ανάλογα με το χώρο που θέλουμε να τα τοποθετήσουμε.

Ομάδα 1: Ελαφριάς καταπόνησης, αποκλειστικά για τοίχους εσωτερικών χώρων.

Ομάδα 2:Ελαφριάς καταπόνησης, για εσωτερικούς τοίχους και δάπεδα μπάνιων.

Ομάδα 3: Μέτριας καταπόνησης, για δάπεδα εσωτερικών χώρων.

Ομάδα 4: Βαριάς καταπόνησης, για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους αυξημένης καταπόνησης.

Ομάδα 5: Βαριάς / πολύ βαριάς καταπόνησης για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Η τιμή καθορίζεται από τα ποιοτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά του.

Για τον τοίχο

Γενικά τα πλακίδια τοίχου δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις αφού δεν καταπονούνται πολύ. Τα βρίσκουμε σε είδη όπως το λιστέλο, το πλακάκι, την ψηφίδα και το ντεκόρ.

Τa λιστέλο είναι ευθύγραμμα διακοσμημένα τεμάχια μικρότερα από τα κλασσικά, που τοποθετούνται περιμετρικά σε χώρους όπως το μπάνιο καθαρά για διακόσμηση.

Τα ντεκόρ είναι διακοσμημένα πλακίδια. Το ντεκόρ πωλείται συνήθως ανά τεμάχιο και τοποθετείται σε ειδικά σημεία του μπάνιου για να ομορφαίνει το χώρο.

Πλακάκια μπάνιου

Τα πλακάκια μπάνιου μπορούμε να τα βρούμε σε τεράστια ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων.

Η ψηφίδα ψήνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Τη βρίσκουμε συνήθως με γυαλιστερό σμάλτο και αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές για το μπάνιο και την κουζίνα. Μπορούμε να τη βρούμε σε τεράστια ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων.

Για το δάπεδο

Τα βασικά είδη πλακιδίων δαπέδου βάση των υλικών κατασκευής των είναι:

Κεραμικά
Πορσελανάτα
Γρανίτης
Κεραμικά πλακίδια
Γρανίτης

Είναι ίσως τα ποιοτικότερα για το δάπεδο. Διακρίνονται για τη μεγάλη αντοχή τους στις καταπονήσεις, στην τριβή, στις εναλλαγές του καιρού και την υγρασία. Μια εξαιρετική επιλογή και για εξωτερικά και για εσωτερικά δάπεδα.

Πλακίδια τύπου ξύλο

Μια εξαιρετική αλλά και μοντέρνα επιλογή για τα υπνοδωμάτια και το σαλόνι είναι τα πλακάκια απομίμησης ξύλου που κάνουν «νερά».

Πορσελανάτο

Το πορσελανωμένο gres διακρίνεται για την ποιότητα, την ανθεκτικότητα στον πάγο, και την αντοχή στις μεταβολές της θερμοκρασίας. Μιμείται πιστά τη μορφή πολύτιμων λίθων και συχνά αναμιγνύεται με μικρά κομματάκια και ρινίσματα από αυτούς για μεγαλύτερο φυσικό αποτέλεσμα.

[Ανακαλύψτε σήμερα πλακάκια δαπέδου από γρανίτη σε πολύ καλή ποιότητα και μοναδικές τιμές στο πρατήριο για πλακάκια και είδη υγιεινής Νικολακάκης.]

Πηγή : https://www.thenewspaper.gr/2019/10/18/thanasis-nikolakakis-ti-plakakia-na-epilexo-gia-to-spiti-2/